top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraJakub

Svezli jsme se - BMW 2 Gran Tourer 218i

Když se minulý rok rozhodlo BMW vstoupit do segmentu pěti až sedmimístných MPV, pro leckoho to bylo velkým překvapením. Jaké jsou dojmy z tohoto auta? Svezl jsem se v sedmimístné verzi v ceně okolo 850 tisíc korun, manuální šestistupňovou převodovkou, benzínovým 100 kW motorem a bohatou výbavou (tempomat, příplatkové sedačky, elektricky ovládané víko kufru, LED světlomety nebo parkovací senzory).

JEDE TO!

Co mne zaujalo nejvíc, je skutečnost, že 1600 kg těžké auto a jeho PŘEDNÍ kola pohání 100 kW tříválec, což byste ale velmi těžko poznali. Je neskutečně dobře odtlumený, a pokud ho netočíte přes 4.500 ot/min, vůbe neobtěžuje jakýmkoliv hlukem a rozpovídá se až poté celkem povedeným tónem. Při volnoběhu se nijak neklepe. Jasně, do kupé prémiové značky bych tento motor nechtěl, ale pro účely rodinného vozu to prostě stačí a tečka. Na palubě jsem měl čtyři lidi a dost zavazadel, přesto byla dynamika naprosto v pořádku včetně předjíždění - nevidím důvod kupovat si silnější verzi. Zároveň by pro mne bylo těžké volit třeba naftovou pohonnou jednotku - spotřeba tohoto benzíňáku se syrovým motorem (měl najeto 1600 km) a poměrem 30% dálnice, 50% okresky, 20% Praha včetně špičky byla 6,4 litru. Přes svůj malý objem mne zarazila i pružnost motoru, který má jen jedno turbo - nechá si líbit téměř jakékoliv otáčky, což znamená, že se přiliš často nemusíte zabývat tím, jakou rychlost zrovna zařadit. Dá se jet stylem 1-3-6, po městě či okruhu od 60 km/h můžete v klidu zařadit pětku.


PRAKTIČNOST

Manželka mi řekla, že to auto je malé. No, vlastně měla docela pravdu, má jen 4,6 metrů na délku, tím pádem je kufr jen průměrný, a pokud z podlahy vyndáme třetí řadu sedadel (ke které je docela obtížné se dostat, pokud nejste dítě), zavazadelník se smrskne akorát na nákup. Takže k moři nebo na hory to bude stejně jen o obsazenosti posádky 4-5 lidí plus rakev na střechu. V sedmi na krátké vzdálenosti, když prostě potřebujete víc lidí někam převézt. Fajn je ale jedna věc - tahle dvojka od BMW vám vyjde maximálně vstříct v okamžiku, kdy bojujete o každý kus vnitřního prostoru. Druhá řada sedadel jde podélně posouvat (každé ze tří sedadel zvlášť) nebo sklápět, navíc s možností nastavení jejich sklonu. Šesté či sedmé sedadlo je na tom podobně, není nutno třetí řadu z podlahu vyjímat celou. Pokud jste jeli někdy třeba v Zafiře, uspořádání a vnitřní prostor jsou podobny. Pokud máte hodně dětí a autosedaček, nastává problém - druhá řada má klasické menší prostřední sedadlo, na jaké jste zvyklí třeba z kombíků, navíc bez isofixu, takže tam pravděpodobně budete schopni umístit jen originální BMW autosedačky v ceně kolem 60 tisíc korun. Tady už jasně vede koncernová konkurence VW Touran nebo Ford S-Max, kde všechny tři sedačky vypadají plnohodnotně.

KOMFORT

Pokud jste někdy předtím jeli nějakým vozem BMW a zamlouvala se vám ergonomie či pojetí interiéru, ani zde nebudete zklamáni. Nejsou tu sice všechny vymoženosti 10 let staré sedmičkové řady, ale na druhou stranu třeba trojkové či jedničkové BMW staré pět let v základní výbavě působí v interiéru výrazně laciněji (například manuální ovladače klimy, šedé jednolité plasty…). Za mne vysoká spokojenost. Z ilustrativních obrázků Gran Tourera se většině z vás asi nebudou pozdávat sedačky. Ty vypadají úzké a malé. Měl jsem možnost jet pouze s příplatkovými “sportovními”, které jsou bez problému - mají výraznější bočnice a hlavně posuvný podsedák, který si můžete nastavit přesně podle délky horní části Vašich nohou. Dvojka už nedisponuje bixenony, ty jsou nahrazeny LED světlomety a podle očekávání svítí dobře. Podvozek je naladěn po vzoru jiných MPV, takže z dětí a manželky nevytřesete duši a ani je v ostřejší zatáčce nevyklopíte; kvůli většímu komfortu bych vůz neosazoval runflat pneumatikami a velikostně bych volil maximálně sedmnáctipalcové ráfky.

ZÁVĚR

Aniž by to byl záměr, koukám, že jsem postřehy sepsal sendvičovou metodou, jako když někomu dáváte zpětnou vazbu :) Ono to tak ale skutečně je, motor i komfort mne dostaly, ale protože osobně mám s rodinou větší nároky na vnitřní prostor, už bych při pořízení tohohle BMW musel řešit kompromis pohodlí. Na druhou stranu, pětková řada bavoráka v kombi je na tom prostorem díky menší variabilitě ještě hůř, takže ve finále pro někoho, kdo nechce opustit věrnou značku, je dvojkové MPV tou nejlepší možnou volbou. A nebo nemusí mít potřebu tak velkého vnitřního prostoru, ale touží po prémiovém autě za rozumnou cenu. Proč rozumnou? Schválně jsem vytvořil výbavově co nejpodobnější konfigurace ještě u Zafiry a Touranu, a výsledek je: BMW 753 tisíc Kč, Zafira 723 tisíc Kč, Touran 720 tisíc Kč. U BMW i VW byla hned nabídnuta sleva obchodníka, která je již v uvedené částce zahrnuta.

18 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEKUPUJ AUTO NA ULICI – HE? PROČ?

30.3.2017 se konala tisková konference pořádaná Asociací prodejců použitých automobilů s názvem „Nekupuj auto na ulici“. Což je mimochodem i webová a facebooková stránka, která před i po konferenci

Tank karta BENZINA EASY

Minulý týden jsme se v nebazarum.cz podívali na zoubek novince pro motoristy soukromníky od společnosti Benzina. Tou je tzv. Tank karta Easy. Co umí a jaké výhody a nevýhody má? Z reklamních materiá

Zkontrolujsiauto by CEBIA II.

Příběh druhý Už jsem to zmiňoval v předchozím díle, ale musím to připomenout znovu - kdyby se administrativní chyba a následné poskytnutí údajů nekorespondujících se skutečností stala jen jednou, má

bottom of page