top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraJakub

Tank karta BENZINA EASY

Minulý týden jsme se v nebazarum.cz podívali na zoubek novince pro motoristy soukromníky od společnosti Benzina. Tou je tzv. Tank karta Easy. Co umí a jaké výhody a nevýhody má?

Z reklamních materiálů vypadá karta jako něco fajnového, co vám šetří padesátník až korunu za každý litr natankovaného paliva. Bez závazků minimálních odběrů na libovolných pobočkách Benziny. Když si jí ovšem pořídíte a začnete ji používat, obejví se některá úskalí. Pro někoho mohou být naprosto banální, pro někoho však podstatná, a proto přinášíme náš názor na tento produkt.


Pořízení Tank karty je jednoduché - objednáte online a přijde poštou, anebo si ji vyzvednete HNED na libovolné pobočce Benzina nebo její frenšíze (v Praze například i u benzínek Star). Za dvacku. Budiž. Co už je trochu oříšek - nelze ji okamžitě po koupi použít, ale je potřeba předtím provést registraci na webu. Je to na pět minut, ale z mobilu se to nenaťukává nejlépe, proto to provedete nejspíš doma a první placení tak nastane až při další návštěvě benzínky. Po registraci je karta aktivní - lze ji tedy využít na slevu na pohonné hmoty. Sleva ale není zadarmo, rep. jen tak při předložení kartičky, jako to funguje jinde u konkurence, ale je nutno si Tank kartu nabít a pak jí platit. Takže slevu získáte až v okamžiku, kdy platíte touto kartou, nikoliv hotovostí z vaší peněženky nebo kreditkou.


Naštěstí funguje dobíjení online, takže v praxi si buď nabijete Easynu třeba na pět tisíc, nebo na přibližnou čátku, kterou chcete zrovna utratit za palivo. Nabíjení se dá ralizovat převodem z účtu (i při převodu z cizí banky na účet Benziny byly peníze připsány do cca 2 hodin) anebo na přepážce čerpací stanice v hotovosti či platební kartou. Z toho vyplývá, že to není úplně rychlé - nejprve nabijete, pak až platíte; obsluha čerpačky z toho také nebývá příliš nadšená. Pokud platíte s kartou opakovaně, buď si musíte zůstatek zjistit přihlášením se do webového portálu Tank karty, anebo před samotnou platbou za pohonné hmoty musíte požádat obsluhu čerpačky, aby vám ho zjistila. Což znamená zase nějakých patnáct vteřin navíc, než se vůbec dostanete k samotnému placení.


Co vidím jako zbytečný problém je PIN. Ne že bych nechtěl, aby platba nebyla podmíněna zadáním PINu stejně jako když platím kreditkou, problémem ale je, že PIN obdržíte v obálce s kartou a nedá se změnit. Takže pokud máte v hlavě jediný PIN pro své kreditky, zde utřete nos a musíte si jiný PIN zapamatovat. Pokud ho zapomenete, za dvacku vám pošlou nový, ale změnit opět nepůjde. Opruz, když u klasické platební karty je možná změna PINu v každém bankomatu, většinou i bez poplatku a hned.


Druhou nepřijemností je, že na webu se dočtete, že ne všechny čerpací stanice Benzina jsou povinny slevu poskytnout. A dají vám k dispozici krásnou online mapu ČR s milionem ČS Benzina - a vy si jejich proklikáním můžete zjistit, která čerpačka aktuálně slevu poskytuje, a která ne. Za sebe mohu říci, že na cca deseti různých benzinkách, kde jsem kartou platil, se mi nestalo, že bych byl o slevu ochuzen, ale až se to jednou stane, nadšen z toho nebudu.

A co výše samotné slevy? Padesátník je aplikován na standardní varianty nafty a benzínu, pokud tankujete prémiové (Verva a spol.), máte slevu celou kačku. Sleva se nevztahuje na LPG, CNG nebo jiné produky, které si na benzince zakoupíte, ale na druhou stranu za většinu sortimentu je možné na stanicích zaplatit právě Easynou, takže když ji chcete celou vyčerpat, nemusí to být nutně jen za palivo.


Toť vše, obrázek na (ne)výhodnost si z mého rozboru musí udělat každý sám. Za mne - kdyby existovala možnost změnit si PIN dle vlastní představy, produkt bude použitelnější; ostatní menší nevýhody už překousnu a když si zjistím, na kterých pobočkách Benziny bývá dlouhodobě nejnižší cena paliva a budu tam jezdit, ještě dostanu na každou nádrž slevu ve výší jednoho až dvou litrů paliva…lepší než nic nebo než věrnostní programy, kde sbíráte rok body, abyste pak dostali dvě plechovky piva zdarma…

6 624 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEKUPUJ AUTO NA ULICI – HE? PROČ?

30.3.2017 se konala tisková konference pořádaná Asociací prodejců použitých automobilů s názvem „Nekupuj auto na ulici“. Což je mimochodem i webová a facebooková stránka, která před i po konferenci

Zkontrolujsiauto by CEBIA II.

Příběh druhý Už jsem to zmiňoval v předchozím díle, ale musím to připomenout znovu - kdyby se administrativní chyba a následné poskytnutí údajů nekorespondujících se skutečností stala jen jednou, má

bottom of page