top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraJakub

Výkupy aut od Áček


O Áčkách toho bylo napsáno už kvantum. Já chci napsat postřehy spojené s výkupem aut, které nelze označit jinak než za podlé, a na které by si člověk měl dát pozor. Všechny vycházejí z vlastních interakcí s AAA, které jsem měl tu čest za poslední půlrok absolvovat. Jen tak na okraj – je nepopiratelný fakt, že kdybych vlastnil v AAA podíl, musel bych konstatovat, že celý před- až poprodejní proces (to samé platí i o výkupu) mají zmáknutý do posledního detailu a je nastaven tak, aby vydělával co nejvíce peněz při relativně nízkých nákladech okolo. Bravo! :-(


Je v pořádku, že výkupní ceny bazarů jsou cca o 20-30% níže než skutečné tržní – pokud potřebuji rychle peníze za auto, tady je dostanu a je to hned a s minimem starostí. Co ale není v pořádku je přístup AAA výkupu k prodejcům aut, zejména soukromým subjektům, kteří v inzerátu vysloveně zmiňují, aby jim bazary a výkupy nevolaly. Není jiný bazar, který by si dovolil se v takovém případě ozvat, krom Áček. I A hned na počátku se projevuje velmi vychytralý přístup. Výkupčí je po telefonu velmi milý a působí inteligentně, takže máte pocit, že slib výkupu za cenu, za kterou vůz inzerujete, musí být pravdivý, a že máte vlastně obrovské štěstí, že se vám ozvali asi tak deset minut poté, co jste inzerát vystavili na servery typu sauto, bazos nebo tipcars, takže vidina toho, že vůz prodáte hned, je velmi silná. Je vidět, že online marketing a hlídací psi nových inzerátů na internetu jsou velmi dobře upečeným denním chlebem AAA, ze kterého se jim dobře krájí krajíce na jejich vlastní talíř.


Co se stane, když výkupčího neodbydete a nezavěsíte? Bude vás přesvědčovat, že s autem musíte zajet k nim na pobočku. Pokud trváte na tom, aby výkup proběhl u vás, je to opět smutné a dle mého názoru zbytečné kolečko, které funguje tímto stylem (volající je vždy jiná osoba a prezentuje se jiným tel. číslem): volající 1 - dobře pane, tak my přijedeme. Zítra se vám někdo ozve. Volající 2 - dobrý den, přijedu omrknout to vaše auto, počítáte s tím? Večer? Dobrá. A v jakém je vůz vlastně stavu? Volající 3 – dobrý den, tak já chci přijet vykoupit vaše auto, dohodneme se? Jakou cenu požadujete? — Do této doby se nikdo ani neobtěžuje vás zeptat na přesnou adresu, kam by se měl dostavit, takže chytřejšímu už docvakne, že to asi nebude poctivá hra. Počtvrté v ten samý den klidně zavolá ještě další člověk, který vám sdělí – určitě přijedu, ještě se ozvu. A neozve se – samozřejmě se počítá s tím, že majitel auta vyměkne a nakonec se buď ozve zpátky anebo do výkupu zajede rovnou sám. Suma sumárum – pokud auto nechcete prodat pod cenou a netlačí vás čas, tahle tahanice nemá smysl a je lepší se při prvním telefonátu omluvit a zavěsit. Nebo vyzkoušet už při prvním hovoru tuto větu – pro vás je cena o pět tisíc vyšší.


Poslední takovou zkušenost jsem měl s prodejem auta českého původu, kdy mne zajímalo, kam až tato hra půjde, tak jsem jejich telefony zdvihal. První výkupčí mne hned měl navnadit tím, že mne informoval, že už má rovnou kupce, který v AAA přesně takový vůz shání. S druhým výkupčím jsme se v konverzaci dostali až do bodu, kdy jsem mu otevřeně řekl, že nepochybuji o tom, že reálná cena výkupu bude o 25 tisíc níže (u vozu s tržní cenou okolo 90.000) a on se vyjádřil ve stylu „pane, to jste pěkně hloupý, když si myslíte, že bychom vám něco takového mohli udělat, nevykoupit vaše auto za peníze, o kterých se teď bavíme“. Asi po týdnu jsem do výkupu zajel, pro forma, a bum, 50 tisíc byla jejich nejvyšší nabídka. Kolik lidí, kteří původně nechtěli vůbec auto dávat do výkupu, takhle Áčka uloví? Zřejmě dost, zmíněný postup prostě funguje velmi dobře a i když, nebo spíš právě proto, že je založený na lžích, má velkou úspěšnost.


Co když máte hezké auto, o kterém víte první poslední, protože jste první majitel, a Áčka vám nabídnou možnost komisního prodeje? Opět, osobní zkušenost stará pár měsíců ukazuje asi následující. Po telefonu zní skvěle, že AAA nabídne vůz u nich na vystavovací ploše za cenu, jakou si budete přát. Poplatek za komisní prodej nula. Zodpovídáte však za to, že na plochu dovezete vůz kompletně vyčištěný a umytý. Ale po příjezdu do oddělení výkupu, kde se realizují i komise, je vám oznámeno, že i cena do komise musí mít nějaký strop a ten je u vozu v tržní hodnotě 240 tisíc korun 220 tisíc. Důvod není sdělen, respektive ne žádný racionální. A nádavkem je vám vůz zkontrolován mechanikem a opakuje se skvělá nabídka okamžitého výkupu za 205 tisíc. Takže další zbytečně strávený čas.


Když tedy nespěcháte s prodejem auta, určitě se vyplatí reagovat jen na nabídky soukromníků. Nějaký čas to trvá, stojí vás to několikrát se s potenciálním kupcem projet (on se ale dostaví k vám domů, takže časová ztráta je minimální), ale nakonec se najde ten pravý a vůz si odveze – za předpokladu, že se jedná o auto v alespoň lehce nadprůměrném stavu, se zajímavou cenou a je to konfekční model, o který je v ČR zájem. Tři vozy (dva z nich byly známých) jsem takto prodal v průměru za 2,5 měsíce, čím novější vůz, tím byl prodej rychlejší.Pro dokreslení konkrétní údaje - jednalo se o Ford Mondeo r.v. 2010 (CZ původ), Ford Focus r.v. 2012 (dovoz) a Citroen C4 r.v. 2005 (CZ původ).


Informace obsažené v článku jsou validní k červnu 2016 a samozřejmě se v průběhu doby mohou měnit, předpokládám bohužel ku prospěchu bazaru či výkupu.

204 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEKUPUJ AUTO NA ULICI – HE? PROČ?

30.3.2017 se konala tisková konference pořádaná Asociací prodejců použitých automobilů s názvem „Nekupuj auto na ulici“. Což je mimochodem i webová a facebooková stránka, která před i po konferenci

Tank karta BENZINA EASY

Minulý týden jsme se v nebazarum.cz podívali na zoubek novince pro motoristy soukromníky od společnosti Benzina. Tou je tzv. Tank karta Easy. Co umí a jaké výhody a nevýhody má? Z reklamních materiá

Zkontrolujsiauto by CEBIA II.

Příběh druhý Už jsem to zmiňoval v předchozím díle, ale musím to připomenout znovu - kdyby se administrativní chyba a následné poskytnutí údajů nekorespondujících se skutečností stala jen jednou, má

bottom of page